
İşyeri Hekimliği Eğitimi
“İşyeri Hekimliği Eğitimi” veren “İSG Kursları” olarak Güncel müfredata tam uygun eğitim programımız hazır. Konusunda uzman işyeri hekimleri, akademisyenler, iş güvenliği uzmanları ve iş müfettişleriyle beraber eğitim sürecinizi yürütüyoruz. Tüm hazırlıklarımızı kaliteli online ve offline eğitimler için yapıyoruz. Eğitim notları, slaytlar, videolar ve diğer dokümanlar ile sınavda başarınızı artırmayı amaçlıyoruz.
İşyeri Hekimliği Eğitimi
“İşyeri hekimliği” görev ve sorumlulukları, çalışma şekli ve diğer detaylar 6331 sayılı yasayla düzenlenmiştir. İlgili yasa hangi işletmenin kaç “işyeri hekimi” çalıştırması gerektiğini belirler.
İşyeri Hekimliği Eğitimi Hakkında Sık Sorulan Sorular
“İşyeri Hekimliği Sertifikası” alabilmek için adayların üniversitelerin tıp fakültelerinden mezun olması gerekir. Yurt dışı tıp fakültelerinden mezunlar için YÖK tarafından denklik şartı aranır. Bu adayların diploması Sağlık Bakanlığı tarafından onaylı olmalıdır.
İşyeri hekimi olmak isteyenler “İSG Kursları” gibi Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca yetkilendirilmiş kurslara kayıt yaptırmalıdır.
“İSG Kursları” gibi eğitim kurumlarına kayıt tarihi adayların girmek istediği sınav dönemi bakımından önem arz eder. Bakanlık sınava girebilmek için belli bir süre önce kurs kaydının yapılmasını şart koşar. Bu süreyi geçiren adaylar bir sonraki dönemde sınava girebilirler. Bu süre minimum 75 gün olarak belirlenmiştir ve bakanlık tarafından artırılabilir.
Örneğin 2022 Mayıs İSG sınavına katılmak isteyen aday sınava 74 günden az süre kaldığında kurs kaydını yaptırmış olsun. Bu durumda aday bir sonraki dönem olan Aralık 2022’de sınava girebilecektir.
ÖSYM tarafından yapılan sınavda başarılı olan “işyeri hekimi adayları” artık “işyeri hekimi sertifikası” almaya hak kazanır. Başarı şartı 50 soru üzerinden 35 doğru yapmak olarak belirlenmiştir. Sınavda yanlış cevapların doğru cevaplar üzerinde etkisi yoktur.
Sınav sonrası başarılı adaylar için bakanlık tarafından “işyeri hekimi sertifikası” düzenlenir. Artık “işyeri hekimi” unvanını kazananlar “İSG-Katip” uygulamasını kullanarak görev talebinde bulunabilir.
“İşyeri hekimi” ilgili işletmede sağlık hizmetleri verir. Çağdaş sağlık konseptine göre önleyici tedbirleri planlar. “İşyeri Hekimine” ait temel görevler aşağıdaki gibi maddelendirilebilir.
- İş sağlığı konusunda rehberlik ve danışmanlık yapılması
- İş başvurusu yapanların işe uygunluğunu değerlendirmek
- İşe giriş ve periyodik sağlık kontrollerinin yapılması
- Temel sağlık konularında çalışanları bilgilendirmek
- Genel hijyen şartlarını denetlemek
“Hekimler” aşağıdaki belgelerle kurs başvurularını yapabilirler
- Başvuru dilekçesi
- Diploma / Geçici mezuniyet belgesi
- Nüfus cüzdanı
İSG Kursları Neler Yapıyor?
İşyeri Hekimliği Eğitimi almak isteyen adaylarımıza yönelik tüm işlemler yetkili şubelerimiz tarafından yapılır. Başvuru sayısı 25’e ulaştığında “İSG” kursları sınıf açma faaliyetlerini başlatır. İlk olarak oluşturulan ders planına kursiyerleri ekleyerek bakanlık onayına gönderir. Bakanlık yaptığı diploma / denklik incelemesinden sonra sınıfı onaylar.
Onayla birlikte başlayan eğitim süreci “İSG Kursları” tarafından yürütülür. Bu aşamada “İSG” kursları uzman işyeri hekimleri, akademisyenler, İşyeri müfettişleri ve iş güvenliği uzmanlarıyla farkını ortaya koyar. Bu profesyonel ekip tarafından hazırlanan eğitim kaynakları kullanılarak kursiyerlere kaliteli bir eğitim verilir.
“İSG Kursları” staj için tüm ayarlamaları/düzenlemeleri yapar. İşyeri sahibi ve iş güvenliği uzmanın sistem üzerinden onay vermesiyle 5 günlük staj süreci başlar.
“İSG Kursları” devamsızlık ve staj durumlarını sistem üzerinden Bakanlığa iletir. Bundan sonra bakanlık ÖSYM’ye sınava girecek adayları bildirir. Böylece adaylar ilk yapılacak “İSG Sınavına” girmeye hak kazanmış olur.
İşyeri Hekimliği Eğitimi Programının Konuları
- İş Sağlığı ve Güvenliğinin Kavram ve Kurallarının Gelişimi
- İş Sağlığı ve Güvenliği Kültürü
- Türkiye’de ve Dünyada İş Sağlığı ve Güvenliği
- Temel Hukuk
- İş Hukuku
- Kanunlarda ve Diğer İlgili Mevzuatta İş Sağlığı ve Güvenliği
- Ulusal ve Uluslararası Kuruluşlar
- İş Sağlığı ve Güvenliği Alanında Uluslararası Sözleşmeler
- İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri
- İş Sağlığı ve Güvenliği Kurulları
- İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemleri
- Risk Yönetimi ve Değerlendirmesi
- İşyerinde Sağlık Gözetimi ve Biyolojik İzleme
- Çalışma Ortamı Gözetimi
- İş Hijyeni
- Fiziksel Risk Etmenleri
- Kimyasal Risk Etmenleri
- Biyolojik Risk Etmenleri
- Psikososyal Risk Etmenleri
- Ergonomi
- Korunma Politikaları
- Elektrikle Çalışmalarda İş Sağlığı ve Güvenliği
- Yanıcı, Parlayıcı ve Patlayıcı Ortamlar
- Büyük Endüstriyel Kazalar
- İş Kazaları
- İşyerlerinde İlkyardım Örgütlenmesi
- Meslek Hastalıklarına Giriş
- İşle İlgili Hastalıklar
- Mesleki Solunum Sistemi Hastalıkları
- Mesleki Kalp-Damar Sistemi Hastalıkları
- Mesleki Cilt Hastalıkları
- Mesleki Sinir Sistemi Hastalıkları
- Mesleki Genitoüriner Sistem Hastalıkları
- Mesleki Bulaşıcı Hastalıklar
- Mesleki Kanserler
- Kas İskelet Sistemi Hastalıkları
- Mesleki İşitme Kayıpları
- Toksikoloji
- İş Sağlığında Güncel Konular
- Çalışma Yaşamında Özel Risk Grupları
- Çalışma Yaşamında Sağlığın Geliştirilmesi
- Çalışma Yaşamı ve Beslenme
- Yetişkin Eğitimi, İşyerinde Sağlık ve Güvenlik Eğitimi ve İletişim
- İş Sağlığında Epidemiyolojik Yaklaşım
- İşyeri Sağlık Kayıtlarının Değerlendirilmesi
- İş Sağlığı Etiği